W niedzielę na Placu Zwycięstwa w Słupsku odbyła się impreza „Piwobranie Brok”. Główną atrakcją tego dnia było ugotowanie zupy piwnej w garze o wysokości półtora metra, średnicy dwóch metrów i wadze dwóch ton. W nim została ugotowana zupa piwna. Jednak przyrządzenie specjału w takim garze okazało się dużym wyzwaniem. Do jego przyrządzenia zużyto: 700 litrów piwa i 1000 litrów wody z bulionem warzywnym, 230 kg ziemniaków, 90 kg kiszonej kapusty, 80 kg cebuli, 20 litrów oleju oraz przyprawy. Zupa musiała gotować się przez kilka godzin, aby miała wyjątkowy charakter. Trafiła ona do osób pełnoletnich, a tym, którym zasmakował nie odmówiono dokładki. Organizatorzy imprezy zadbali, aby nie zabrakło również konkursy z nagrodami, którym oczywiście było piwo. O muzyczną oprawę zadbał zespół Stonhenge, specjalizujący się w muzyce irlandzkiej, który podczas swoich występów wykorzystuje tradycyjne stroje i instrumenty. (Anna) |